Van individualisme naar teamwork voor een beter team

van individualisme naar teamwork

Bijgewerkt op 19 februari 2024

Van individualisme naar teamwork

Van individualisme naar teamwork is heel belangrijk in bijvoorbeeld deze situatie:

  • Je hebt een gemotiveerd en enthousiast team, maar in het team zit ook een medewerker die zichzelf het belangrijkst vindt.
  • En dit teamlid heeft hierdoor een negatieve invloed op de stemming en de sfeer in het team.

Een teamlid met een negatieve invloed is niet wat je als manager wilt en ook niet iets waar het team bij gebaat is. Dus je zult er als manager iets aan moeten doen. 

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. In eerste instantie moet je dit teamlid een spiegel voorhouden. Dus vertellen wat hij doet en vertellen welke nadelige gevolgen het team hier van heeft. Soms kan dit genoeg zijn! 

Onderlinge afhankelijkheid

Ook kun je hem laten inzien dat het resultaat dat hij behaalt afhankelijk is van zijn collega’s en van andere teams. Misschien krijgt dit sales teamlid heel veel opdrachten, maar zonder de ondersteuning van de administratie – en magazijnmedewerkers houdt het op! M.a.w. hij is enorm afhankelijk van zijn teamgenoten en andere teams. 

Individualisme onder druk zetten

Je kunt dit teamlid ook wat meer onder druk zetten door hem iets mentale pijn te geven. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat als hij zo doorgaat dat de teamleden zich aan hem beginnen te ergeren. En niet meer bij allerlei activiteiten betrekken. En je kunt dan vragen of hij dat plezierig vindt. 

Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen. Als dit nog geen effect heeft zijn er nog allerlei andere mogelijkheden. 

Geef hem verantwoordelijkheid

Dit is een totaal andere aanpak. Soms is deze aanpak erg affectief! Geef hem veel of extra verantwoordelijkheid. En zorg dan dat deze verantwoordelijkheid gaat over iets waarbij hij niet zoveel met andere medewerkers te maken heeft. Bijvoorbeeld: wil je af en toe checken of er werkzaamheden aan het kantoor verricht moeten worden. En kijk of alles er nog netjes uit ziet.


Zullen we contact houden?

Ik wil je graag tips voor teambuilding sturen en af en toe een aanbieding

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info

Scroll naar boven