Training teamontwikkeling en samenwerken

Training teamontwikkeling en samenwerken

Voor leidinggevenden, teams en medewerkers die moeten samenwerken

Teamontwikkeling en goed samenwerken zorgt ervoor dat de teams betere resultaten behalen. Hierdoor verbetert de werksfeer! En hierdoor wordt het bedrijf succesvoller en kunnen de bedrijfsdoelstellingen behaald worden.

Sterker nog: een bedrijf kan alleen maar succesvol worden en de doelstelling behalen als de teamleden en de teams onderling goed samenwerken. Het bedrijf, teamleden en teams zijn volledig afhankelijk van elkaar. Daarom is het noodzakelijk dat teams onderling goed samenwerken en goed samenwerken met andere teams. Tijdens de teambuilding trainingen ligt het accent op een aantal zaken die ik hieronder noem.

Bereidheid om een teamplayer te zijn

In eerste instantie is het belangrijk dat de teamleden bereid zijn om zich in dienst van het team te stellen! Ze moeten  de mentale bereidheid hebben om een echte teamplayer te zijn, dus een echte teamplayer mindset! Je kunt de teamleden wel trainen hoe ze beter moeten samenwerken, maar als ze geen echte teamplayer willen zijn houdt het op. En dan zullen ze ook niet beter gaan samenwerken. Het team zal dan ook geen betere resultaten behalen. 

Of een teamlid bereid is om een echte teamplayer te zijn hangt af van een groot aantal factoren. Een teamlid kan alleen een echte teamplayer zijn als hij volledig achter de doelstelling en het bedrijf staat. Daarnaast is het ook belangrijk dat een teamlid achter de leiderschapsstijl van de manager staat.  

Hoe kan ik een goede teamplayer zijn?

Als elk teamlid een teamlid wilt zijn moet elk teamlid ook weten hoe hij een echte teamplayer kan zijn. Dus:  Wat kan ik doen om iets goeds, constructiefs en positiefs aan het team toe te voegen? 

Elk teamlid moet bijvoorbeeld inzicht hebben in waar  hij sterk in  is en wat hij niet goed kan. En hij moet begrijpen en bereid zijn om zijn kwaliteiten in dienst van het team te stellen. Maar denk ook aan de communicatie. Hoe zeg je iets? De teamleden moeten ook volledig geloven dat elk teamlid van grote waarde voor het geheel is.   

Daarnaast is het wenselijk als elk teamlid gefocust is op groei, ontwikkeling en vooruitgang en er naar streeft het volgende keer nog beter te doen.  

Goed samenwerken

De teamleden moeten er volledig van overtuigd zijn dat ze niet zonder elkaar kunnen en elkaar nodig hebben!  Vervolgens moeten de teamleden goed met elkaar samenwerken. Communicatie is daarbij essentieel! Wat zeg je? Wanneer zeg je het en hoe zeg je het?  Maar denk ook aan: hoe los je samen de conflicten op?  

Ook moeten alle teamleden achter de teamnormen en teamwaarden staan en hier ook naar handelen. Ze moeten elkaar erop aanspreken als dat niet gebeurt. Een ander belangrijk aspect van goede samenwerking is dat de sterke punten van de teamleden benut worden en dat teamleden elkaar ondersteunen in elkaars zwakke punten. 

Het is ook van groot belang dat elk teamlid inziet dat iedereen een rol en taak binnen het team heeft en dat de teamleden waardering en respect voor elkaar hebben. 

Motivatie 

Tijdens de training teamontwikkeling en samenwerking  krijgen de teamleden niet alleen kennis en concrete handvatten aangereikt.  Ze worden  ook gemotiveerd om het echt in de praktijk toe te passen! Teamleden kunnen wel weten hoe ze het moeten aanpakken, maar als ze het niet in de praktijk toepassen zullen de samenwerking en het teamresultaat niet beter worden. Daarom ga ik de teamleden tijdens de trainingen ook echt motiveren om het geleerde toe te passen! 

Methode

Door middel van diverse oefeningen, activiteiten, opdrachten, verhalen, vragen, metaforen en voorwerpen worden de medewerkers tijdens de training teamontwikkeling en samenwerken gestimuleerd om openlijk te communiceren en hun ideeën, ervaringen, kennis en suggesties uit te wisselen. 

Hierdoor leren de teamleden elkaar kennen en dit zorgt voor saamhorigheidsgevoel. Hierdoor wordt de kwaliteit van de samenwerking vergroot!  Daarnaast wordt de creativiteit van de teamleden bevorderd door antwoorden op de vragen te geven.

 Door de teambuilding training begrijpt elk teamlid hoe een team werkt en hoe hij een positieve en constructieve rol kan spelen. Door deze constructieve ontwikkelingen en toekomstperspectief worden de deelnemers gemotiveerd. En zullen ze zich ook als echte teamplayers gaan gedragen.     

Training teamontwikkeling voor leidinggevenden en teams

Deze trainingen teamontwikkeling zijn voor leidinggevenden, medewerkers en voor teams.

Als voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team heb ik zeer veel ervaring in teambuilding. We moesten ons als team op elk toernooi voorbereiden. Goede resultaten kun je alleen behalen als alle teamleden goed met elkaar samenwerken en bereid zijn om zich ondergeschikt aan het team, plan en doel te maken.

Daarnaast is het belangrijk dat alle teamleden betrokken en echte teamplayers zijn. En alle neuzen moeten in dezelfde richting wijzen. Dit geldt niet alleen voor sportteams, maar het geldt ook voor teams in het bedrijfsleven! 

Teams zijn een kapitaal waard en kunnen een kapitaal opbrengen als het een hecht team is en goed samenwerkt. Een team is de kip met het gouden ei.  En daarom is teambuilding zo belangrijk.

Kenmerk van de training teamontwikkeling

De trainingen zijn zeer praktisch gericht en zijn eenvoudig in de praktijk toe te passen. De technieken zijn to the point en no nonsens en ze zijn met succes getoetst aan de praktijk. De technieken werken dus!  Ik geef jullie concrete manieren om beter samen te werken en leer jullie hoe je waardevol voor het team kunt zijn! En daardoor behaalt het team goede resultaten.

Wat ga je tijdens de training leren?  

  • Hoe je een waardevolle en goede teamplayer kunnen worden waardoor je zeer waardevol voor het team wordt.
  • Hoe je met je teamgenoten optimaal kunt samenwerken waardoor jullie team optimale resultaten behaalt.  
  • Manieren om betrokken te blijven.
  • Hoe je gemotiveerd kunt blijven
  • Hoe je steeds de juiste keuze voor het team kunt maken. 
  • Het ontwikkelen van een echte team mindset

Training teamontwikkeling en samenwerken

  • Voor leidinggevenden, teams en medewerkers die moeten samenwerken
  • Op jouw locatie

Mijn aanbod

Tijdens deze training hebben we genoeg tijd om uitvoerig de technieken te behandelen die leiden tot betere samenwerking. Neem contact met me op als je meer van deze teambuilding training wilt weten. Meer over mij lees je hier en op LinkedIn.


Gerelateerde artikelen vind je in de rubriek Praktische teambuilding voor bedrijven.

Rob Wuijster
Scroll naar boven