Teambuilding oefeningen helpen je team vooruit

teambuilding oefeningen

Bijgewerkt op 19 februari 2024

Teambuilding oefeningen: gezamenlijk doel

Wat zijn teambuilding oefeningen?

Het zijn bewegingsopdrachten waarbij teamleden moeten bewegen en samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken.

Teambuilding oefeningen zijn nooit het doel op zich, maar een middel om beter te gaan samenwerken. Dat kan bijvoorbeeld een hindernisbaan zijn waarbij alle teamleden gezamenlijk moeten finishen. Sommige teamleden kunnen misschien niet zelf de hindernis nemen en moeten door teamgenoten geholpen worden. Iedereen is dus van elkaar afhankelijk!

Er zijn een groot aantal zeer geschikte teambuilding oefeningen. Belangrijke voorwaarden voor een teambuilding oefening zijn: gezamenlijk doel en samenwerking zijn noodzakelijk om het doel te kunnen bereiken.

Bij teambuilding wordt er meestal gedacht aan teambuilding oefeningen, de zogenaamde bewegingsopdrachten. Maar alleen bewegingsopdrachten uitvoeren is geen teambuilding, het is slechts een deel.

Het belangrijkste deel is wat er na gebeurt. Stel de teamleden vragen. Bijvoorbeeld: Hoe voerde de groep de opdracht uit? Wat ging er goed en wat ging er niet goed? Hoe hadden we beter kunnen samenwerken? Wat hebben we geleerd? En hoe gaan we dat vanaf nu toepassen?

Goede teamplayer worden

Daarnaast moeten de teamleden ook weten hoe ze een waardevolle en goede teamplayer kunnen worden. Wat ze moet doen en wat ze juist niet moeten doen! Je moet de teamleden ook vertellen hoe ze goed kunnen samenwerken.

  • Wat moeten ze concreet doen?
  • Hoe moeten ze het aanpakken?

De teamleden moet je vertellen hoe ze een betere teamplayer kunnen zijn en hoe ze beter kunnen samenwerken! En je moet ze op de hoogte brengen van de teamdynamiek waardoor ze bepaalde situaties beter kunnen verklaren. Want als ze situaties kunnen verklaren kunnen ze daar vervolgens ook goed op inspringen. Daarnaast is het belangrijk dat de teamleden ook een echte teambuilding mindset krijgen. Met andere woorden dat ze echt gaan denken als een teamplayer!!!

Teambuilding oefeningen zijn meer dan de uitvoering

Teambuilding is dus niet alleen maar een teambuildingoefening uitvoeren. Bij teambuilding gaat het erom dat het team er iets van leert! De teamleden moeten leren hoe ze efficiënter en effectiever kunnen samenwerken om de doelstelling te kunnen bereiken! Ze moeten leren als een teamplayer te denken en te handelen!

Scroll naar boven