team meeting speech
Home » Blog » Teamcommunicatie » Team meeting speech

Team meeting speech

Je wilt dat de teamleden beter met elkaar samenwerken en meer betrokken zijn! En je besluit een team meeting te organiseren. Tijdens die teammeeting wil je aangeven hoe we beter met elkaar kunnen samenwerken.

We gaan even naar bedrijf x. Er is bij dit bedrijf een teammeeting en de leidinggevende praat over allerlei dingen die voor het team niet belangrijk zijn! De teamleden kijken op hun horloge en dwalen af naar de werkzaamheden die ze nog moeten doen! Zonde van de tijd, focus en energie!

Geef alleen iets aan als de teamleden er iets aan hebben! Soms is het voldoende om een mededeling te doen. En hoef je er niet verder op in te gaan! Belast de teamleden niet met dingen die voor hen niet van belang zijn! Laat ze zich focussen op de dingen die voor hen wel van groot belang zijn! 

Team meeting speech: interesses

Zou jij het leuk vinden als ik je iets ga vertellen over paddenstoelen terwijl dit je eigenlijk helemaal niets interesseert? Of misschien dat ik iets ga vertellen over een klein moertje waarover jij dan denkt: Wat moet ik ermee?

Juist, dat interesseert je weinig en daardoor verslapt je aandacht en ben je er ook niet bij betrokken. Daarom is het belangrijk om te bedenken wat het publiek interesseert en daar op in te spelen.

Voorbereiding

  • Als je de team meeting speech gaat voorbereiden is het verstandig om bij alles dat je wilt vertellen jezelf eerst af te vragen: Heeft het team iets aan en wordt het team er beter van?
  • Het tweede principe is dat je de team speech zo kort mogelijk houdt. Schrap alle informatie die niet werkelijk iets toevoegt! En vertel alleen het noodzakelijkste. 
  • Het derde principe is dat je ervoor zorgt dat alle teamleden de boodschap begrijpen en kunnen plaatsen. Geef praktijkvoorbeelden, laat iets zien, demonstreer iets en gebruik desnoods een citaat en een metafoor. 

Vergeet je tekst niet

Wat je wilt voorkomen is dat je iets vergeet te vertellen. Zorg dat je een inhoudsopgave van de team speech hebt. Schrijf het op een papiertje.

Een sterke start van de team speech

Zorg dat je bij het begin van de team speech direct de aandacht van het team krijg en dat je het team direct pakt. Zorg dat elk teamlid gefocust, geconcentreerd en betrokken bij de team speech is.

Als dat niet lukt om sterk te starten, dan wordt het een lastigere team speech. Als je bij het begin niet direct de aandacht hebt, is het heel moeilijk om de aandacht later alsnog te krijgen. Daarom is het belangrijk dat je direct de aandacht van alle teamleden krijgt.

Doe iets aparts, doe en zeg iets speciaals, maar zorg ervoor dat de teamleden direct bij de les zijn. Zorg dat ze iets hebben van: “Yes, nou gaat er iets komen, dit is belangrijk’’ en “Dit wordt reuze interessant”. En ‘’hier hebben we iets aan!’’ 

Je kunt mij natuurlijk ook laten komen om je team te motiveren. En dan hoef jij niets te doen.


Maak je team speech levendig

Als je voor een zeer groot team spreekt en als je voor heel veel teams spreekt is het gebruik van een flip-over af te raden omdat het van grote afstand moeilijk te zien is. Voor een kleiner team is het een geweldig hulpmiddel.

Als je een flipover gebruikt kun je de teamleden redelijk eenvoudig geconcentreerd en betrokken houden. Het breekt je teambuilding speech!  Je kunt bewust een woord verkeerd schrijven, je kunt vragen hoe je een woord spelt, je kunt vragen of iedereen het kan lezen en je kunt vragen of ze je handschrift kunnen lezen. Hierdoor betrek je je team bij het verhaal! 

Dynamiek in je presentatie: gebruik 2 flip-overs

Zet twee flip-overs neer aan de buitenkanten van de ruimte. Hierdoor kun je meer bewegen tijdens de team meeting speech en ben je niet zo erg gebonden aan de ruimte waar je flipover staat.

Je kunt hierdoor vrijuit bewegen omdat er altijd op korte afstand een flip-over is opgesteld. Als de ruimte groot is, kun je er zelfs voor kiezen om drie flip-overs op te stellen. Dit zorgt voor dynamiek! 

Laat ze bewegen

Ook bij een boeiende team meeting speech heb je kans dat de teamleden inslapen als ze langere tijd stil zitten. Daarom is het verstandig is om het team af en toe te laten bewegen. Laat de teamleden bijvoorbeeld hun vinger opsteken of vraag ze te gaan staan als ze vinden dat je elkaar nodig hebt. En dat het belangrijk is om goed samen te werken. Hierdoor blijven de teamleden geconcentreerd en betrokken.

Vertel verhalen

Verhalen blijven hangen bij alle teamleden en het is voor de teamleden ook leuk om naar verhalen te luisteren. Je kunt als leidinggevende waargebeurde verhalen vertellen, maar een verzonnen verhaaltje met een bepaalde clou is ook zeer geschikt om iets te verduidelijken. Of gebruik metaforen.

Stel vragen en nodig je team uit vragen te stellen

Naast het stellen van vragen aan de teamleden ben ik er voorstander van om de teamleden vragen te laten stellen wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Van tevoren kun je aangeven dat elk teamlid tijdens de presentatie direct een vraag kan stellen. Hierdoor wordt de teambuilding speech dynamischer. Natuurlijk hoef je de vraag niet direct te beantwoorden. Je kunt ook zeggen dat je erop terugkomt. Als je er weer op terugkomt kun je zeggen: “je had een terechte vraag en die zal ik nu beantwoorden.”

Hierdoor wordt de band tussen jou en het team hechter en wordt de motivatie speech levendiger doordat je hierdoor meer interactie krijgt. Pas deze tips toe en je zult zien dat ze een recept zijn voor een levendige presentatie. 

Als het niet zo lekker loopt met je team, weet dan dat er hulp beschikbaar is.

Hier vind je leuke filmpjes over teambuilding.

Over de auteur

Scroll naar boven