motiveren door demonstreren
Home » Blog » Teamcommunicatie » Motiveren door demonstreren

Motiveren door demonstreren

Je wilt als manager en teamleider je presentatie dat je een goede indruk achterlaat. Je wilt dat de teamleden je boodschap onthouden. En het natuurlijk gaan toepassen. Je kunt dat doen door de inhoud van je presentatie of door de manier waarop je presenteert. Dit doe je door teamleden actief betrekken bij je presentatie en een “wauw”-gevoel zorgt er ook voor dat de presentatie indruk maakt en in het geheugen blijft. Je kunt motiveren door demonstreren.

Demonstraties: hoe pak je dit aan

Voordat ik in ga op hoe jij dit zou kunnen aanpakken in jouw teambuildingpresentatie wil ik je eerst vertellen op welke verschillende manieren je dit zou kunnen doen. 

Je kunt ervoor kiezen om iemand uit je team iets te laten demonstreren. Stel je eens voor dat je wilt laten zien hoe krachtig en sterk een team is als alle teamleden samenwerken. Laat dan iets demonstreren waaruit blijkt dat als de teamleden goed samenwerken het team sterk wordt. Dit zijn momenten die een enorme indruk maken. Daarnaast ondersteunt deze activiteit de boodschap en wordt het als bewijs van de theorie gedemonstreerd.

Het kan zijn dat de teamleden de presentatie vergeten, maar de kans is groot dat de demonstratie en de boodschap onthouden blijven. En dat is wat je als manager wilt.

Zo’n activiteit maakt een hoop emoties los en door deze emoties onthouden de teamleden dit gedeelte van de presentatie. En daarnaast is het ook heel leuk en spannend als een teamlid een demonstratie uitvoert. Ook hierdoor wordt de boodschap goed onthouden.

Demonstraties: angst

Een andere manier om een enorme indruk te maken is mensen met hun angst te confronteren. Zeker als je het onderwerp van de angst erbij haalt.

Iemand uit het publiek heeft bijvoorbeeld weinig vertrouwen in de overige teamleden. Laten we hem voor het gemak Ruud noemen. Om vertrouwen in het team te krijgen organiseer je een demonstratie waarin Ruud persoonlijk met een aantal andere teamleden betrokken is. 

Je vraagt Ruud om voor in de zaal te gaan staan. En je vraagt een aantal andere teamleden om in een kringetje om hem heen te staan. Je geeft aan dat Ruud aan dat hij zijn ogen moet dicht doen. Hij moet zich gewoon ontspannen in een richting laten vallen terwijl hij zijn voeten op de grond houdt. Zijn teamgenoten krijgen de opdracht om hem op te vangen en in een andere richting te duwen. Ruud krijgt de opdracht dit te laten gebeuren en vertrouwen te hebben in zijn teamgenoten. 

Alle andere teamleden kijken aandachtig en zijn volledig geboeid door wat er plaatsvindt. Er ontstaan o.a. emoties van verwondering, verbazing, angst en plezier. Door deze emoties vergeten de teamleden dit hoogstwaarschijnlijk nooit meer. En Ruud heeft vertrouwen in zijn team gekregen.

Motiveren door demonstreren

Als teamleider kunt bovenstaande technieken ook in je presentatie gebruiken. Vraag of een teamlid op het podium wil komen om iets te demonstreren. Datgene dat je laat demonstreren moet natuurlijk wel je verhaal ondersteunen. Hierdoor wordt je boodschap niet vergeten en krijgt je boodschap extra kracht.

Stel je eens voor dat je een teambuildingpresentatie geeft. Je boodschap is dat iets alleen lukt als je je volledig focust! Je kunt de teamleden laten zien en laten ervaren dat focus noodzakelijk is om een goed resultaat te behalen.

Laat iemand bijvoorbeeld over een balk lopen. Waarschijnlijk lukt dat door dat hij gefocust is. Laat hem dat nogmaals doen terwijl jij een vraag stelt die hij moet beantwoorden. Waarschijnlijk raakt hij nu uit balans en lukt het hem niet om over de balk te lopen. 

De clou: focus je volledig op dat wat je doet. Als je met andere dingen bezig bent, ben je niet in staat om dat wat je doet goed uit te voeren. De kans is erg groot dat de teamleden deze demonstratie en boodschap zullen onthouden!

Bedenk zelf een passende motiverende demonstratie

Ga eens rustig zitten en denk eens na over hoe jij je boodschap tijdens een presentatie door middel van een demonstratie kunt duidelijk maken. Op een manier die de teamleden zal overtuigen. 

Voorbereiding demonstratie

Als je een idee hebt gekregen, is het van groot belang om te onderzoeken of je de demonstratie werkelijk kunt gebruiken.

Veiligheid

Kijk naar de veiligheid. Bij elke lichamelijke demonstratie kan er iets vervelends gebeuren. Zelf kies ik ervoor om alleen demonstraties te gebruiken waarbij de kans dat het fout gaat heel erg klein is. En als het fout gaat, dan moet de schade beperkt zijn.

Slagingskans

Test de demonstratie voor dat je deze gebruikt. Vraag een aantal goede bekenden om de demonstratie uit te voeren. Let er dan vooral op of de demonstratie lukt. Als een demonstratie niet lukt, verliest je verhaal kracht. Je presentatie zal ook dan onthouden worden, maar dan in negatieve zin. En dat wil je niet als teamleider.

Hoe krijg je iemand voor de groep

Bedenk van te voren ook hoe jij iemand uit het team zover krijgt dat hij vrijwillig voor de groep komt. Hoe pak jij dat aan?

  • Een demonstratie is een goed middel om ervoor te zorgen dat de teamleden de boodschap en presentatie onthouden.
  • De demonstratie moet betrekking hebben op het onderwerp waarover je het hebt. En de demonstratie moet je goed voorbereiden.
  • Zorg dat de teamleden de boodschap en presentatie onthouden en gebruik demonstraties.

Over de auteur

Scroll naar boven