Metaforen bij teambuilding

metaforen bij teambuilding

Bijgewerkt op 18 februari 2024

Metaforeren verhelderen moeilijke zaken

Metaforen maken moeilijke zaken helder. Ze hebben het grote voordeel dat ze ook werkelijk onthouden worden. Daarnaast zijn metaforen leuk om te vertellen en leuk om te horen.

Wat is een metafoor?

Een metafoor is een vorm van beeldspraak waarbij er sprake is van een impliciete vergelijking. Hierdoor kun je moeilijke zaken verhelderen.

Metaforen ontstaan vanuit de behoefte nieuwe inzichten te benoemen door overeenkomsten met het bekende te zoeken.

Metaforen bij teambuilding: moeilijke zaken verhelderen

Een metafoor is een manier van spreken die niet letterlijk genomen moet worden.

Op de website van Onze Taal staat een aantal voorbeelden van bekende metaforen die het volkomen duidelijk maken dat het om beeldspraak gaat en niet letterlijk genomen moet worden.

Een metafoor is dus een verhaaltje dat een beroep doet op de aandacht en de fantasie van je toehoorders. Hoe beter het lukt om een goede metafoor te vinden, hoe meer je teamleden eraan hebben en hoe beter het beeld verduidelijkt wat je nou eigenlijk wilt zeggen.

Een team als een kabel

Je kunt dus met metaforen en zonder dat je veel woorden gebruikt iets heel eenvoudig en snel duidelijk maken. En dat is ideaal bij teambuilding. Een goede en aansprekende metafoor wordt goed onthouden en spreekt erg aan! Hierdoor kunnen de teamleden nog meer naar elkaar toegroeien. Een goede metafoor verbind, motiveert, inspireert en maakt het team sterk. En geeft de teamleden energie en kracht!

Dit is een metafoor over samenwerking die je zou kunnen gebruiken:

‘Ons team is te vergelijken met een kabel

Je kunt dan nog uitleggen dat zo’n kabel uit meerdere kabels bestaat. Alle kabels samen zorgen er voor dat het team sterk is! Wat je hiermee zegt is dat het team uit meerdere teamleden bestaat. En dat het team afhankelijk is van elk teamlid. En dat elk teamlid de kracht van het team bepaald. Hierbij laat je natuurlijk ook een kabel zien.

Als je een goede metafoor gebuikt die betrekking op het team heeft zul je zien dat de teamleden naar elkaar toegroeien.

Zelf metaforen bedenken

gekookte kikker
De gekookte kikker

Er is een leuk boek te koop met wel 400 metaforen die gerelateerd zijn aan organisatieverandering.

Dus als je behoefte hebt aan metaforen om in je presentaties te kunnen gebruiken dan kan het de moeite waard zijn dit boekje aan te schaffen: *De gekookte kikker.

*Affiliatelink


Scroll naar boven