Maak een team van je medewerkers
Home » Blog » Teams aansturen » Maak een team van je medewerkers

Maak een team van je medewerkers

Als de medewerkers van je bedrijf goed samenwerken groeien de teamleden en het team boven hun eigen kunnen uit. Hierdoor is het team in staat om enorm goede resultaten te behalen.

Een team dat heel hecht is, kenmerkt zich door teamleden die intensief met elkaar samenwerken en die elkaar voortdurend ondersteunen, maar ook corrigeren en complimenteren! Genoeg redenen om als leidinggevende bewust te werken aan het creëren van een hecht team.

Er zijn een aantal technieken en mogelijkheden om van een groep medewerkers een heel hecht team te vormen. Vijf technieken zal ik hieronder aangeven.

Alle teamleden samen: wij

Gebruik vaak het woord “wij” in plaats van “jij”, “je” en “jullie”. Door het woord “we” te gebruiken benadruk je dat alle teamleden tot het team behoren.

Je benadrukt hierdoor dat elk teamlid een deel uitmaakt van de mislukking, maar ook van het succes! Hierdoor betrek je elk teamlid en maak je elk teamlid verantwoordelijk.

Een teamlid dat zich verantwoordelijk voelt zal een betere teamplayer zijn. Daarom is het dus van groot belang dat je alle teamleden een zekere verantwoordelijkheid geeft. Het team en elk teamlid moeten taken krijgen. Binnen het kader van wat de leidinggevende aangeeft moeten de teamleden zelf de keuzes maken en het initiatief nemen.

De teamleden moeten zich betrokken voelen bij de teamresultaten en het totale proces. Een eenvoudige manier om dat voor elkaar te laten krijgen is door als leidinggevende de teamleden vragen te stellen.

Bijvoorbeeld: hoe kunnen we klantvriendelijker worden? Door het stellen van deze vraag gaan de teamleden nadenken over een mogelijke oplossing. Hierdoor betrek je de teamleden automatisch bij het hele proces.

Onderlinge afhankelijkheid

Een groot probleem voor wat betreft een hechte team eenheid is, dat bijvoorbeeld salesmanagers die enorme opdrachten binnenhalen op de voorgrond staan. Terwijl de administratie en magazijnmedewerkers veel meer op de achtergrond staan. Natuurlijk is een sales medewerker die veel grote opdrachten binnen haalt goud waard.

Echter, een sales medewerker is afhankelijk van de administratie en het magazijn. Wanneer een sales medewerker niet juist ondersteund wordt zal de levering niet correct zijn. En krijgt de sales medewerker geen nieuwe opdrachten meer omdat de klant ontevreden is. 

En het is van groot belang dat alle teamleden dit inzicht hebben. Hierdoor zien alle teamleden dat iedereen afhankelijk van elkaar is. Hierdoor groeit het team naar elkaar toe!

Maak een team van je medewerkers

Veel teams hebben doelstellingen. Bij weinig teams staan alle teamleden volledig achter de doelstelling. Uiteindelijk gaat het erom of de teamleden er zelf achter staan! Ze moeten commitment met de doelstelling hebben. Ze moeten er in geloven.

Om ervoor te zorgen dat de teamleden er van alles voor doen om de doelstelling werkelijk te bereiken, moeten ze ook betrokken worden bij hoe de doelstelling behaald gaat worden. Het team groeit naar een hecht team als elk teamlid volledig achter de doelstelling staat en de manier waarop deze doelstelling bereikt wordt.

Over de auteur

Scroll naar boven