Levensverhalen inzetten bij teambuilding

levensverhalen inzetten bij teambuilding

Bijgewerkt op 9 april 2024

Levensverhalen inzetten

Tijdens het geven van teambuilding trainingen/presentaties en workshops maak ik vaak gebruik van levensverhalen. De reden dat ik dit doe is omdat dit soort verhalen super inspirerend en motiverend voor de teams zijn. Dat komt omdat alle teamleden zien dat een goed resultaat mogelijk is als je maar goed met elkaar samenwerkt. Daarnaast raken de teamleden door deze verhalen geëmotioneerd en onthouden ze deze verhalen ook veel beter en langer.

De kracht van levensverhalen

Jaren geleden werd ik coach van een sportteam dat net gedegradeerd was. En ze geloofden absoluut niet dat ze het komende seizoen hoog zouden eindigen. Bij het begin van het seizoen zeiden de spelers: ‘’we gaan vast wel weer degraderen’’, ‘’we gaan de volgende wedstrijd vast weer verliezen’’ en ‘’dit wordt een rot seizoen’’. Aan het einde van het seizoen werd dit team kampioen en promoveerde naar een hogere klasse.

Hoop en geloof in een goede afloop

Laatst gaf ik een teambuilding training aan een team dat niet goed presteerde en waar de teamleden ook niet in hun team geloofden. Toen ik het verhaal over het sportteam verteld had, begonnen ze te stralen. Ze hadden weer hoop en geloof in een goede afloop. Ze fleurden op en werden enthousiast. Ze zagen kansen en realiseerden zich dat ze zelf als team ook een enorme invloed hadden op de resultaten.

En dit is de kracht van levensverhalen! De teamleden realiseren zich: als andere teams iets kunnen, dan kunnen wij het ook! De teamleden zien bewijs dat het kan en mogelijk is. Bij levensverhalen maak je gebruik van voorbeelden van andere teams.

Zoek inspirerende verhalen

Tijdens de teambuilding activiteiten gebruik ik levensverhalen van andere teams, maar ik vertel ook uit mijn ervaringen als bondscoach. Daarnaast kun je ook een zelfbedacht verhaal vertellen. Laat wel duidelijk doorschemeren als je een zelfbedacht verhaal vertelt.

Zoek je als leidinggevende een interessant verhaal? Op internet zijn veel mooie, inspirerende, motiverende en interessante verhalen te vinden over teams die enorme dingen hebben bereikt ondanks beperkingen, een moeilijke start en enorme tegenslagen.

Ken je trouwens het verhaal over een olifant die een andere olifant op zijn rug nam?


Zullen we contact houden?

Ik wil je graag tips voor teambuilding sturen en af en toe een aanbieding

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info

Scroll naar boven