Invloed van gedachten op gedrag

invloed van gedachten op gedrag

Bijgewerkt op 4 april 2024

Gedachten hebben invloed op gedrag

De invloed van gedachten op gedrag en daardoor op onze resultaten is enorm. Ondanks het talent en de kwaliteiten die iemand heeft zal hij niet doorbreken wanneer zijn gedachten beperkend zijn. In dit artikel geef ik je 3 voorbeelden van hoeveel gebrek aan zelfvertrouwen kan kosten. En natuurlijk reik ik je ook een eenvoudig toepasbare oplossing aan.

Een team kan alleen optimaal presteren als de teamleden ondersteunende en gunstige gedachten hebben. De invloed van gedachten op gedrag is enorm. En dat heeft alles te maken met het wel of niet hebben van zelfvertrouwen en gevoelens van falen. Ik wil je hier drie voorbeelden geven van de manier waarop de invloed van gedachten negatief uitpakt op het gedrag en het resultaat.

Bang om te falen

Als een medewerker bang is om te falen en fouten te maken, kan hij ervoor kiezen om er bewust voor te zorgen situaties te creëren waardoor hij geen fouten maakt en niet kan falen. Maar dan kan hij ook niets bereiken. En kan hij zich ook niet meer optimaal ontwikkelen. Zo wordt hij gevangen in een cirkel van gedachten.

Geen risico durven nemen

Een andere mogelijkheid is dat een medewerker in geen enkele actie een afgewogen risico neemt. Hij ziet bijvoorbeeld een kans. Maar omdat hij bang is om te falen, pakt hij het zo aan dat hij geen enkel risico loopt. Maar hierdoor is de kans klein dat het hem gaat lukken.

Angst voor succes

Weet je dat er medewerkers zijn die de mogelijkheden hebben om binnen het bedrijf succesvol te worden maar die diep in hun onderbewustzijn niet succesvol willen worden?

Denk je werkelijk dat deze medewerkers alles op alles zetten om goed te presteren? Deze medewerkers zullen er alles aan doen om maar vooral niet te positief op te vallen en vooral niets zo goed te doen dat ze succesvol worden.

Invloed van gedachten op gedrag

Of een medewerker goed presteert hangt dus voor een groot deel van zijn gedachten af. Om goed te presteren heb je positieve en voedende gedachten nodig. Als leidinggevende is het daarom enorm belangrijk dat je de gedachten van de medewerkers positief en voedend beïnvloedt zodat mensen eruit halen wat erin zit.

Waarden

Een techniek om de gedachten van de medewerkers positief te beïnvloeden is het veranderen van waarden. Waarden zijn de zaken die we in ons leven belangrijk vinden. Onze waarden staan in een hiërarchie. We handelen naar dat wat wij het belangrijkst vinden.

Tijdens een bijeenkomst bij een profvoetbalclub vroeg ik een speler om zijn belangrijkste waarden te noemen. Zijn drie belangrijkste waarden waren chillen, uitgaan en met vrienden feesten. Denk jij dat deze speler een topvoetballer wordt? Om een topvoetballer zal hij eerst zijn waarden moeten veranderen. En dit gaat ook op voor je medewerkers. De waarden van de medewerkers moeten ondersteunend zijn.

Als jij een team moet leiden, dan heb je er dus alle belang bij om te weten wat je teamleden denken. Want dan kun je ze echt de goede richting in leiden. Als je hier hulp bij wilt, begin dan op de pagina teambuilding specialist.


Zullen we contact houden?

Ik wil je graag tips voor teambuilding sturen en af en toe een aanbieding

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info

Scroll naar boven