Het denkpatroon van teamleden is de sleutel tot succes. De gedachten die ze hebben bepalen in welke mate ze een echte teamplayer zijn. En hoe optimaal ze met andere teamleden samenwerken. En dat bepaalt uiteindelijk het resultaat wat het team behaalt. Ontwikkel daarom een succesvol denkpatroon bij je teamleden.
Hoe teamleden denken heeft invloed op het resultaat
Beter samenwerken, klantvriendelijker worden en meer opdrachten krijgen hangt voor een groot deel af van het denkpatroon van de teamleden en van het team. Het denkpatroon heeft een grote invloed op het resultaat.
Het sterke team
Een sportteam oogt veel sterker dan het andere sportteam, maar verliest van het team dat veel minder sterk lijkt. Dat heb je vast wel eens ergens gezien.
In het bedrijfsleven is dat niet anders: de leidinggevende en het team met het juiste denkpatroon behaalt betere resultaten dan leidinggevenden en teams met een ongunstig denkpatroon. Als leidinggevende en als team krijg je meer succes en word je succesvoller wanneer je een succesvol denkpatroon hebt.
Denkpatroon van teams
Het denkpatroon van teams is belangrijk want je hebt gedachten over …
De teamleden hebben allerlei gedachten over onder andere: andere teamleden en teams, klanten, de leidinggevende, het nut van samenwerken en de taken van het groepslid binnen het team. Deze gedachten zorgen ervoor dat de teamleden bepaalde dingen onbewust doen of niet doen.
Voorbeeld van een gemiste kans
Stel je nu eens voor dat een teamlid van het sales team er 100% van overtuigd is dat potentiële klanten het heel vervelend vinden om koud gebeld te worden. De kans is dan klein dat dit teamlid graag en met volle inzet koud gaat bellen. En dit is een gemiste kans!
Samenwerking
Of stel je eens voor dat een teamlid niet gelooft dat hij goed met de andere teamleden kan samenwerken. Daardoor zal hij niet zijn uiterste best doen om optimaal samen te werken. En als hij een poging doet zal hij dat niet overtuigend doen waardoor de kans klein is dat ze optimaal gaan samenwerken. Dus wat het teamlid gelooft wordt waar!
Voorbeelden van gunstige gedachten
Zie je dat de gedachten van de teamleden een grote invloed op het gedrag en het teamresultaat hebben? Ik geef nu een aantal voorbeelden wat gunstige gedachten voor teams kunnen doen.
Als een teamlid overtuigd is van de kracht van een goed samenwerkend team, zal dit teamlid veel overtuigender handelen en samenwerken. En daardoor zullen er ook betere resultaten behaald worden.
Als een sales teamlid niet gelooft in zijn salesteam en niet gelooft in alle ondersteunende teams of in het product of dienst, zal hij nooit optimale resultaten behalen.
Hoe teamleden over iets denken heeft een grote invloed op hun gedrag. En het gedrag heeft een grote invloed op het resultaat en dus op het team! Elk teamlid is een belangrijke schakel binnen het team!
Hoe denken teamleden: ongunstige gedachten
Herken je één of meer van de onderstaande negatieve en ongunstige gedachten?
Negatieve gedachten over jezelf
- Ik denk dat ik het niet kan
- Het zal wel fout gaan
- Echt, dat zal ik nooit leren
- Ik ben niet zo’n goede teamplayer
- Communicatie is niet mijn sterkste punt
Negatieve gedachten over de klant: denkpatroon
- Er zijn weinig klanten die interesse in ons product hebben
- Die klant mag me niet zo erg
- Ik denk dat de klant geen opdracht plaatst
- Trouwe klanten bestaan niet
- Ik heb het gevoel dat de klant mijn vakkundigheid en specialisatie niet respecteert
Denkpatroon en negatieve gedachten over je bedrijf
- Om eerlijk te zijn geloof ik niet zo in ons bedrijf
- Ik denk dat ons bedrijf nooit succesvol wordt.
Nog meer negatieve gedachten
- Ik ben er van overtuigd dat het volgen van trainingen nutteloos is
- Goede relaties en netwerken is niet belangrijk
- Helaas maak ik wel veel fouten
Ongunstige gedachten belemmeren een teamlid om een goede teamplayer te worden.
Gedachten opsporen en aanpassen
Troost je, wij mensen hebben allemaal zowel ongunstige als gunstige gedachten. Het probleem is dat ongunstige gedachten ons belemmeren om een optimale teamplayer te zijn. En deze ongunstige gedachten kun je opsporen en aanpassen.
Het goede nieuws
En nu het goede nieuws. Je kunt je eigen gedachten bewust beïnvloeden en aanpassen. Als je weet wat jouw ongunstige gedachten zijn, kun je deze met allerlei technieken in gunstige gedachten corrigeren.
Hierdoor ga je op zeer korte termijn anders handelen en krijg je andere resultaten. Na een aantal dagen zie je al wat kleine resultaten. In de loop van de tijd zullen de resultaten duidelijk zichtbaar zijn.
Discipline en focus
De technieken waarmee je je gedachten kunt bijsturen zijn niet ingewikkeld. De moeilijkheid ligt in het feit dat je een paar weken nodig hebt om je gedachten definitief te vernieuwen.
En het vergt discipline en voortdurende aandacht om je nieuwe gedachten en gedrag eigen te maken. En dat is in sommige situaties moeilijk. Na een paar weken zijn de succesvolle nieuwe gedachten je eigen geworden en treed je veel succesvoller op. Het gevolg hiervan is: meer opdrachten en een hogere winst.
- Rob Wuijster op LinkedIn