Heeft je team een plan B?

heeft je team een plan b

Bijgewerkt op 13 januari 2024

Heeft je team een plan B?

Een team heeft een doelstelling. En een plan hoe je dat doel kunt bereiken. In sommige teams wordt dat plan door de leidinggevende bepaald. En in andere teams wordt dat plan door de teamleden gemaakt. Een plan is super goed aangezien dat bestaat uit het nemen van allerlei stappen. En als al die stappen genomen zijn, is de kans groot dat je het doel bereikt.

Soms kom je er achter dat het plan waarmee je werkt gedeeltelijk of geheel niet meer werkt. En dan?

Om dit te verduidelijken gaan we even naar de sport. Een sportteam heeft meerdere manieren van verdedigen. En daar is een reden voor. En die reden is heel eenvoudig: als een manier van verdedigen niet werkt, dan kunnen ze overschakelen naar een andere manier van verdedigen: plan B. En als plan B niet werkt, dan kunnen ze weer overschakelen naar een andere manier van verdedigen: plan C.

Als het plan niet meer werkt

Terug naar jouw team. Er is een plan, maar het kan gebeuren dat het plan niet of gedeeltelijk niet meer werkt. 

Als team is het dus belangrijk om toekomstgericht te zijn. Bedenk van tevoren in grote lijnen de oplossing als iets, ergens in de toekomst, niet blijkt te werken. Dus zoek naar alternatieven: plan A, plan B en plan C. Als A niet gaat, doen we B en als B niet gaat doen we C.

Drie voordelen van een plan B

Het eerste voordeel hiervan is dat dit het team vertrouwen geeft. De teamleden voelen zich hierdoor sterker. Ze weten dat er een alternatief is als het niet lukt! Ze weten dat het ook op een andere manier kan! Het geeft zekerheid!

Het tweede voordeel is dat als plan A misgaat, je direct met plan B verder kunt gaan. Zo verlies je geen tijd om uit te zoeken wat je nu moet doen. Maar kun je direct verder! Je kunt als team direct inspelen op een veranderde situatie. 

En het derde voordeel is dat de teamleden hierdoor naar elkaar toe groeien. Het hebben van meerdere plannen versterkt het teamgevoel. Het gevoel wat er dan ontstaat is: ‘’We hebben meerdere mogelijkheden, wij worden een succesvol team”.

Scroll naar boven