Focus op de teamdoelen

focus op de teamdoelen

Bijgewerkt op 5 april 2024

Focus op de teamdoelen

Als leidinggevende is het van belang om je te realiseren dat er voor je medewerkers een heleboel afleidingen zijn die de prestaties en resultaten van het team nadelig beïnvloeden. Daarom moet je coachen met de teamdoelen in het brandpunt. Hier vertel ik je alles over de verleidingen en de afleidingen en over wat de taak van de teamleider.

Focus op de teamdoelen is essentieel

Voor het bereiken van de teamdoelen is focus essentieel. Zonder focus zal het team de gezamenlijke doelstellingen niet bereiken. Een belangrijk aspect van teambuilding is om als team gefocust te blijven om goed samen te werken. Daardoor zal het team goede resultaten behalen en de doelstelling bereiken. Maar er is een groot gevaar: afleidingen.

Tijdens de werkzaamheden zijn er afleidingen waardoor je als teamlid je focus kwijt raakt. Afleidingen zijn de activiteiten waar je als teamlid direct veel plezier aan beleeft.  Het zijn de activiteiten waar je als teamlid op korte termijn plezier aan beleeft, in plaats van je focus te richten op het werk dat verricht moet worden.

Leg je focus op de teamdoelen

Het gevaar zit hem er in dat je als teamlid te veel toegeeft aan pleziertjes op korte termijn met als gevolg dat je te weinig tijd en aandacht besteedt aan het werk.

Een afleiding waardoor je je focus kwijt raakt is o.a. te lange gesprekken met andere teamleden over privézaken. Natuurlijk is het goed om met andere teamleden over privézaken te praten. Maar zodra je daar te veel tijd en energie aan besteedt gaat dat ten koste van de teamprestaties.

Andere afleidingen zijn: appen en bellen met vrienden en familie. Natuurlijk kan het gebeuren dat je een keer een vriend en familielid appt of belt. Geen probleem! Maar realiseer je wel dat je op dat moment niet gefocust bent op je werkzaamheden en op het team waar je deel van uitmaakt. Op dat moment treed je niet op als een echte teamplayer! 

Goede resultaten met het team

Ik ben ervan overtuigd dat je alleen goede resultaten met het team kunt behalen als elk teamlid tijdens de werkuren volledig is gefocust op het team en het doel. Elk teamlid moet dus een echte teamplayer zijn! Discipline en motivatie spelen hierin een grote rol.

Het accent van elk teamlid moet liggen op:

  • denken in het teambelang
  • het zijn van een echte teamplayer
  • het bereiken van de teamdoelstelling 
  • het optimaal met andere teamleden samenwerken

Taak van de teamleider

Ik vind het de taak van de leidinggevende om aan te geven hoe belangrijk en essentieel het hebben van een goede focus is. En dat focus een groot effect op de prestaties en resultaten heeft.

  • De leidinggevende zal zijn teamleden moeten voorlichten over wat een positief en wat negatief effect op de teamresultaten heeft.
  • De leidinggevende zal tips en aanwijzingen moeten geven hoe je je als teamlid tijdens de werkdag kunt blijven focussen.

Je zou het als leidinggevende als volgt kunnen samenvatten: geef niet te veel toe aan pleziertjes op korte termijn, maar focus je op je teamdoelen. 

Verantwoordelijkheid van teamleden

Dit betekent niet dat je als teamlid moet afwachten totdat de leidinggevende je aanspreekt om je meer te focussen! Als teamlid weet je dat het focussen op de werkzaamheden en het teamdoel belangrijk is. Elk teamlid moet in het belang van het team denken en handelen. En met dat in je achterhoofd kun je jezelf als teamlid stimuleren om gefocust te blijven. 

Focus je op dat wat je werkelijk wilt

Als je focust op de teamdoelen zul je zien dat het direct allemaal makkelijker en beter gaat.


Zullen we contact houden?

Ik wil je graag tips voor teambuilding sturen en af en toe een aanbieding

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info

Scroll naar boven