Fit zijn als leidinggevende

fit zijn al leidinggevende

Bijgewerkt op 14 januari 2024

Zeer waarschijnlijk lees je als leidinggevende artikelen over teambuilding. Ook zul je nadenken over hoe je volgende keer de teamleden nog beter kunt laten samenwerken. Wellicht volg je een teambuildingtraining, of dat heb je al gedaan of dat ga je dat nog doen. Kortom je steekt er tijd in om beter in teambuilding te worden.

Fit zijn als leidinggevende

Naast kennis van teambuilding en -vaardigheden moet een leidinggevende een bepaalde mentale instelling hebben. Het is gunstig als jij je als leidinggevende zeker en goed voelt tijdens het leidinggeven.

Maar er is nog een ander aspect. Als je als leidinggevende in goede conditie bent zal je beter een team kunnen begeleiden. En je kunt meer uit je team halen! Je kunt betere resultaten met je team behalen. Daarnaast zullen de teamleden je als een betere leidinggevende ervaren.

Maar hoe komt dat dan? Ik vertel je over mijn eigen ervaringen. Als ik bewogen heb wordt ik rustiger en minder geëmotioneerd. En mijn hoofd wordt leeg. Daarnaast voel ik me weer ontspannen en goed in mijn fel zitten. En krijg ik nieuwe en creatieve ideeën. Na het bewegen ziet het er allemaal anders uit. En kijk ik anders tegen de dingen aan. Daardoor kan ik een goede en doordachte beslissing nemen.

Natuurlijk moet je als leidinggevende betrokken bij je team zijn. Maar na een bepaalde tijd is de kans groot dat je te veel betrokken bij het team bent. En geen afstand meer m.b.t. het team kunt nemen. En dan is het moeilijk om de juiste keuze te maken. Na bewogen te hebben is er een gevoelsmatige afstand tussen mij en het team en kan ik de juiste beslissing nemen. Zonder door mijn emoties beïnvloed te worden.

Voldoende bewegen

Daarom is het belangrijk dat je als leidinggevende in het dagelijkse leven voldoende beweegt. Het gaat niet zozeer om intensief te bewegen, maar het gaat erom dat je beweegt. Ga fietsen, wandelen, zwemmen of fitnessen. Maak je hoofd leeg!

Om een hecht team te creëren moet je de juiste beslissingen nemen. Als je te veel geëmotioneerd en betrokken bij het team bent is het lastig om de juiste keuze te maken. Het is ook lastig om de juiste keuze te maken als je te druk bent en je hoofd te vol is. Bewegen helpt je om weer fris en helder in je hoofd te worden. Waardoor je de juiste beslissing voor het team kunt nemen.

Vind je het moeilijk om te gaan bewegen? Zie bewegen dan als deel van jouw taken als leidinggevende. En als je toevallig van sport houdt, dan kunnen mijn artikelen over winnaarsmentaliteit ook interessant voor je zijn.

Scroll naar boven