Faalangst bij teamleden

faalangst bij teamleden

Bijgewerkt op 19 februari 2024

Faalangst bij teamleden

Elk teamlid wil zijn werkzaamheden en taak goed uitvoeren, maar toch is er iets vreemds. We zeggen allemaal dat we willen dat het lukt, alleen handelen we daar niet allemaal naar…

Teamleden volgen cursussen, opleidingen en trainingen. En lezen zelfs vakliteratuur. Ze zorgen dat ze fit blijven door gezond te eten, genoeg te bewegen. En de teamleden zorgen ook voor genoeg ontspanning. Ze doen er alles voor om goed te kunnen functioneren. Maar er ontbreekt nog een belangrijk aspect om de taken goed uit te kunnen voeren.………..

  • Ook al is een teamlid nog zo goed in zijn vak, als hij onzeker is en hij weinig vertrouwen in zichzelf heeft zal hij nooit optimaal kunnen presteren. Faalangst bij teamleden is daarom funest.
  • Hij kan bang zijn om fouten te maken en om af te gaan. Er zijn ook teamleden die bang voor succes zijn. En gedeeltelijk onbewust en bewust fouten maken. In alle gevallen zal het teamlid hierdoor niet de juiste keuzes maken. Waardoor de taak mislukt en niet goed uitgevoerd wordt…!! 

Bang om te falen

In dit geval wordt zo’n teamlid geleid door zijn angsten en dat is nou net niet de juiste wijze waarop een keuze of handeling op gebaseerd moet zijn. Hierdoor zal een teamlid meestal ook niet de juiste keuzes maken.

Zo’n teamlid zal dan nooit zijn eigen top kunnen bereiken! En hij kan nooit een goede teamplayer worden! En hierdoor kan het team niet of nauwelijks boven zichzelf uitgroeien! 

Wil je dat elk teamlid werkelijk al zijn mogelijkheden benut en een waardevolle teamplayer wordt? Wil je dat het team optimaal samenwerkt en goede resultaten behaalt? 

Vergroot dan alsjeblieft je zelfvertrouwen. Je herinnert je vast een situatie waar je zelf super goed in je vel zat waardoor alles lukte! Je wilt toch ook dat elk teamlid goed in zijn vel zit waardoor uiteindelijk alles lukt? Begin dan bij jezelf en vergroot je zelfvertrouwen.

Een teamplayer worden

Goede resultaten willen behalen is vaak niet genoeg, het hebben van een groot zelfvertrouwen is een voorwaarde om goed te kunnen presteren.

  • Je kunt nog zo’n stevig huis bouwen met muren van één meter dik, maar als er een zwak of geen fundament is zal het huis instorten.
  • Je kunt nog zo veel vakkennis hebben, maar als je niet in jezelf gelooft, niet op jezelf en je mogelijkheden vertrouwt, dan houdt het op!

Scroll naar boven