Excelleren als team: de Zwitserse turnsters

Hoe kun je als team excelleren: ik was bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyelftal. En we waren ons aan het voorbereiden op een Europa Cup. Dat deden we in Magglingen. Magglingen is een heel groot sportinstituut in Zwitserland waar alle nationale teams trainen. Ongeveer hetzelfde als Papendal in Nederland.

Het was vlak voor Kerst en onze spelers waren al weg, het begeleidingsteam was al weg en ik liep daar als laatste door de gangen. En wat zag ik daar tot mijn grote verbazing: er werd nog volop getraind! De turnsters, meisjes van 10 tot 12 jaar, die waren daar nog volop aan het trainen. Terwijl iedereen al naar huis was. Het was vlak voor Kerst!

Dat had mijn interesse. Ik kwam in contact met de trainer. En de trainer gaf aan: Wij hebben nu ons zwaarste trainingskamp gepland. En weet je waarom? Heel eenvoudig: omdat wij een voorsprong willen genereren op onze concurrenten.

Nu even terug naar jouw team. Hoe meer energie en tijd je in je team besteedt, hoe beter het resultaat zal zijn. Plan daarom genoeg waardevolle activiteiten met het team. Ik heb bewust aangegeven waardevolle activiteiten omdat dit wel een voorwaarde is. Als je een team evenement organiseert met het doel om alleen bij elkaar te zijn heeft het weinig waarde! 

De meeting moet goed voorbereid zijn. En het is van grote waarde dat je precies weet wat het doel van de teambijeenkomst is en hoe je dit doel wilt gaan bereiken.

Excelleren als team: teammeetings

Het is ideaal als je elke week een teamactiviteit plant. Het liefst op een vaste dag en op een vast tijdstip. Hierdoor kunnen alle teamleden goed plannen en rekening houden dat ze op deze bijeenkomst aanwezig kunnen zijn. 

Zorg dat de neuzen bij het begin van elke teammeeting in dezelfde richting wijzen. Geef aan wat de teamdoelstelling is en vertel het globale plan. Daarna doe je er goed aan om de gunstige en positieve ontwikkelingen  aan te geven. Dingen die goed zijn gegaan en die een stap in de goede richting zijn. Hierdoor ontstaat er een positieve flow! En dat is een goede basis van de start van de team meeting.

, ,


Zullen we contact houden?

Ik wil je graag tips voor teambuilding sturen en af en toe een aanbieding

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info

Scroll naar boven